Skip to main content

“Het was een genoegen om de passie en toewijding van jonge Egyptische studenten te ervaren tijdens mijn bezoeken aan Caïro. Ik kijk echt uit naar de grote impact die ze in de toekomst op de maatschappij zullen hebben.”

– Nanna Sandager Kisby, Enabler of People

 

Wat zijn de belangrijkste initiatieven van Ecopulz in Egypte op het gebied van onderwijs?

  • Een van onze belangrijkste initiatieven in Egypte is de ontwikkeling van technische en beroepsopleidingen (TVET) op het gebied van duurzaamheid, groene waterstof en interculturele uitwisseling. Ons doel is om een positieve impact te creëren voor Egyptische jongeren door onze kennis en ervaring bij te dragen aan onderwijsprogramma’s en zo lokale initiatieven voor energietransitie te ondersteunen.
  • Gefinancierd door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Egypte, ontwikkelen we momenteel zo’n TVET-programma in groene waterstof in samenwerking met Elsewedy Technical Academy (STA).

Wat zijn de effecten van ons werk in Egypte?

  • Egypte bevindt zich op een belangrijk moment in de energietransitie waar hernieuwbare energie en groene waterstof een steeds belangrijkere rol spelen in de toekomst van het land. Maar de overgang is afhankelijk van een beroepsbevolking met de juiste technische vaardigheden. Naarmate Egypte vooruitgang boekt met duurzame energie-initiatieven, neemt de vraag naar geschoolde technici toe. Hoewel er steeds meer wordt geïnvesteerd in onderwijs en opleiding, gaapt er een kloof tussen de behoeften van de industrie en de beschikbare expertise. Ons werk draagt bij aan het overbruggen van deze kloof. Ons doel is dus om jonge professionals de praktische vaardigheden en technische kennis bij te brengen die nodig zijn om deel te nemen aan de Egyptische energietransitie.
  • Naast onze technische programma’s ontwikkelen we ook een programma voor interculturele uitwisseling. Dit is belangrijk omdat we internationale samenwerking en kennisuitwisseling tussen landen willen bevorderen. Het idee achter dit programma is om Egyptische jongeren te voorzien van concrete interculturele vaardigheden die geschikt zijn voor werkscenario’s in internationale omgevingen. Dit stelt studenten niet alleen in staat om technische vaardigheden en duurzaamheid vanuit een breder perspectief te begrijpen, maar ook om de menselijke vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om beter te presteren in technische banen.
  • Als Ecopulz is het van hoge prioriteit dat ons werk een positieve impact heeft – zowel voor bedrijven als voor lokale mensen en gemeenschappen. We hopen op een toename van het aantal jonge professionals in technische banen in de Egyptische energiesector, wat weer zal bijdragen aan de ontwikkeling en integratie van duurzame energiesystemen.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen die we ontwikkelen voor onze trainingsprogramma’s?

  • We ontwikkelen praktijkgerichte leerprogramma’s, maken lessen en trainingsmaterialen, zetten een “Train de trainer”-programma op, selecteren en leveren hands-on trainingsapparatuur en organiseren en faciliteren een uitwisselingsprogramma.
  • De ontwikkeling van curricula omvat het definiëren van de leerresultaten, het ontwikkelen van syllabi en lesplannen, het maken van e-learning modules en instructievideo’s, het ondersteunen van het accreditatieproces, het opzetten van volledig uitgeruste trainingsfaciliteiten, het opstellen van een wervingsplan en het afsluiten van samenwerkingsovereenkomsten.
  • De programma’s zijn gebaseerd op de principes van Competency Based Education (CBE). CBE richt zich op het beheersen van specifieke vaardigheden of kennis in plaats van het verzamelen van studiepunten of het voltooien van een vast curriculum binnen een vast tijdsbestek. Het geeft prioriteit aan leerresultaten en praktische toepassing, wat goed past bij de TVET-programma’s die een hoog niveau van technische vaardigheden vereisen in plaats van alleen theoretische kennis.

 

Wat zijn de voordelen van het werken in een internationaal team?

  • Het project wordt gecoördineerd door mijn collega Dr. Nermeen Mostafa en mijzelf. Ik geniet enorm van deze samenwerking. Niet alleen omdat we verschillende soorten kennis en ervaring inbrengen in het project, maar ook omdat we veel van elkaar leren. In veel opzichten zijn onze dagelijkse levens heel verschillend, maar we hebben ook veel gemeen – bijvoorbeeld een interesse in mensen en culturen – wat zorgt voor een geweldige samenwerking.
  • Voor ons werk in Egypte is het belangrijk dat we de lokale bevolking en de dynamiek binnen de Egyptische samenleving begrijpen, evenals het Egyptische zakenleven. Nermeen kent de Egyptische context (trends, waarden, ontwikkelingen, etc.) en het is zo’n belangrijke factor in ons werk dat zij dit kan vertalen naar ons Nederlandse team. Aan de andere kant ken ik de Nederlandse/Europese context, dus die kan ik delen met Nermeen. In ons werk vinden we dus veel inspiratie in internationale samenwerking. We zien dat ons project daardoor een andere kwaliteit en een grotere diepgang krijgt.
  • Verder hebben Nermeen en ik verschillende opleidingsachtergronden, die elkaar goed aanvullen. Nermeen heeft een technische opleiding in chemische engineering met een specialisatie in groene waterstof, en ik heb een achtergrond in antropologie. Op deze manier vormen we een geweldig team dat verschillende perspectieven kan inbrengen in het project.

Conclusie: Jongeren in staat stellen bij te dragen aan de energietransitie in Egypte

Vooruitkijkend ziet Ecopulz een toekomst waarin onderwijs niet alleen een reactie is op de behoeften van de industrie, maar een drijvende kracht voor maatschappelijke transformatie. Door een generatie van denkers, makers en samenwerkers op te voeden, willen we een cultuur van innovatie cultiveren die verder gaat dan technische vaardigheden – een cultuur die nieuwsgierigheid, innovatie en wereldgeest waardeert. Nu Egypte zich bezighoudt met nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid, zien we onze rol niet alleen in het overbruggen van kenniskloven, maar ook in het helpen van jonge mensen om vorm te geven aan de vragen, ideeën en oplossingen die het energielandschap zullen bepalen. Het gaat niet alleen om het opleiden voor banen – het gaat erom jongeren in staat te stellen om veranderaars te worden in een snel veranderende wereld.