Van het opstellen van een SAMP tot aan het oplossen van comfortklachten.

Klantinterview

Bobby Nieuwenhuijs

Strategisch Assetmanager

“Met de diversiteit aan kennis en ervaring
binnen de warmtebranche zijn ze
een One-stop-shop.”

EQUANS Energy Solutions

EQUANS Energy Solutions exploiteert 28 WKO-installaties binnen Nederland. Als Strategisch Assetmanager binnen deze organisatie heeft Bobby Nieuwenhuijs de taak om de lange termijn en uniformiteit te bewaken. Bobby: “Ons doel is om van wereldklasse te zijn op het vlak van ontwerp, realisatie en exploitatie van duurzame energiesystemen.” En over zijn werk: ”Het is mooi om aan de energietransitie bij te dragen door duurzame assets commercieel te exploiteren”.

Sinds 2017 hebben Olaf en Ramon beide een aantal interim opdrachten uitgevoerd binnen de exploitatie afdeling binnen Equans Energy Solutions. De interim klussen varieerden van Manager Maintenance, Assetmanager tot aan Projectmanager. In augustus 2022 kwam het verzoek om een overkoepelende consultancy opdracht uit te voeren. Onderdelen van de opdracht bestonden onder meer uit vraagstukken op het gebied van assetmanagement, contractmanagement, procesverbetering, veiligheid en techniek. De diversiteit van de verschillende vraagstukken binnen de exploitatieafdeling is wat deze opdracht voor ons zo bijzonder maakte. Oh ja, en de plezierige, informele samenwerking.

Na de intensieve samenwerking binnen deze opdracht is het tijd om even terug te blikken en Bobby een paar vragen te stellen over onze samenwerking:

Wat was de uitdaging waarvoor je de hulp van Ecopulz hebt ingeroepen?

Binnen de exploitatie afdeling van EES hadden we een gebrek aan capaciteit, waardoor er verschillende technische en procesmatige activiteiten te lang bleven liggen. Doordat we met z’n alle binnen de afdeling druk waren met de dagdagelijkse werkzaamheden werden de wat meer structurele vraagstukken binnen de assetmanagementorganisatie steeds voor ons uitgeschoven. De behoefte om deze structurele vraagstukken aan te pakken bleef leven binnen de organisatie en daarom zijn we opzoek gegaan naar een externe oplossing.

Wat was de reden om juist met Ecopulz samen te werken?

Door de diversiteit aan vraagstukken waren we niet op zoek naar een interimmer, maar juist naar een consultancybureau dat bekend is met de WKO-markt en ons op alle vlakken kon ontzorgen. Buiten het feit dat Ecopulz zowel technische kennis van WKO-installaties heeft binnen de organisatie, beschikken ze ook over de juiste organisatorische kennis over hoe je een exploitatieafdeling van een warmtebedrijf kunt runnen. Daarnaast waren we al bekend met de aanpakkersmentaliteit van Ecopulz, omdat ze ons in het verleden op verschillende rollen binnen onze organisatie op interim basis hebben ondersteund. Daarom was het voor ons een logische keuze om ze te vragen om ons ondersteuning te bieden bij deze overkoepelende opdracht.

Kun je een paar voorbeelden noemen van specifieke diensten die Ecopulz jullie heeft geleverd?

De technische expertise die Ecopulz inbracht omvatte onder andere het opstellen van schakelplannen voor het lokaliseren van een lekkage in het distributienetwerk, het maken van een investeringsvoorstel voor het vervangen van een warmtepomp en het oplossen van verschillende comfortklachten. Naast deze meer operationele werkzaamheden heeft Ecopulz ook het strategisch assetmanagement plan opgesteld voor de afdeling.  Op het gebied van veiligheid heeft Ecopulz een VEWA beleidsplan geschreven, het proces ‘veilig werken met een werkvergunning’ uitgewerkt en een crisismanagementplan opgesteld. Ook op het gebied van processen hebben ze ons onder meer ondersteund bij het opstellen van procedures voor de inhuizing van nieuwe projecten en het uitwerken van het proces van overdracht vanuit realisatie.

Op welke manier heeft Ecopulz voor toegevoegde waarde gezorgd?

Doordat Ecopulz de verschillende consultants heeft ingezet naar hun kennis, ervaring en talenten voor deze overkoepelende opdracht was de kwaliteit van hun advies en ondersteuning hoog. Daarnaast springen ze er wat mij betreft ook uit qua de mate van betrokkenheid bij het oplossen van de uitdagingen. Door de effectiviteit in hun communicatie en samenwerking hebben ze de verschillende vraagstukken in een enorm kort tijdsbestek weten te verwerken. Hierdoor kijk ik met algehele tevredenheid terug op de geleverde diensten.

Hoe zou je de samenwerking met Ecopulz omschrijven gedurende de opdracht?

Ecopulz hanteerde een aanpak gedurende de opdracht waarin transparantie en aanpassing centraal stonden. Dit betekende dat de voortgang van alle werkzaamheden en taken inzichtelijk was voor zowel het team als voor mij als opdrachtgever. Hierdoor had ik een duidelijk beeld van de voortgang van het project en kon ik gemakkelijk feedback geven.

Daarnaast werkte Ecopulz in korte cycli van drie weken aan verschillende deelopdrachten. Aan het einde van elke cyclus vond er een voortgangsoverleg plaats met mij als opdrachtgever. Dit zorgde ervoor dat wij op de hoogte bleven van de voortgang en dat we de uren van het projectteam gemakkelijk konden monitoren.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ecopulz is een allround consultancybureau binnen de warmtesector die zowel technisch als procesmatig/organisatorisch kundig is. Met de diversiteit aan kennis en ervaring binnen de warmtebranche zijn ze een one-stop shop. Hierdoor zijn projecten snel klaar. Ze zijn helder in hun communicatie, waardoor ik altijd precies weet wat en wanneer ik iets kan verwachten. Voor nieuwe klanten zou ik dan ook willen zeggen: ‘Ga ervoor!’