Enablers of technical advise

De gemeente Hilversum heeft de ambitieuze doelstelling om in 2040 volledig aardgasvrij te zijn. In Hilversum Oost is de zoektocht naar duurzame, collectieve warmteoplossingen in volle gang. Eerder werd al verkend hoe restwarmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan worden benut met collectieve warmtepompen en Warmte-Koude Opslag (WKO). Een belangrijk alternatief dat nog niet was onderzocht, is zonthermie, specifiek met behulp van Photo Voltaic Thermisch (PVT) panelen. Ecopulz werd ingeschakeld om de haalbaarheid van deze PVT-panelen te onderzoeken. Het onderzoek moest inzicht geven in zowel de energetische als financiële aspecten, en de uitkomsten zouden dienen als basis voor verdere besluitvorming.

De Uitdaging

Het onderzoek had als doel om een gedetailleerde kostenraming op te stellen voor de PVT-installatie, inclusief de koppeling met het WKO-systeem en het warmtenet. Olaf moest de investeringskosten per onderdeel berekenen, de levensduur van de installatiedelen bepalen, en het onderhoud en beheer als percentage van de initiële investering vaststellen. Daarnaast moest het rendement van de installatie worden berekend, waarbij zowel de warmte-invang als de elektriciteitsopwekking in kaart werden gebracht. Ten slotte was het belangrijk om een schetsontwerp te maken dat voldeed aan de technische en ruimtelijke eisen van de Gemeente Hilversum.

De Oplossing

Olaf voerde een grondig onderzoek uit naar de kosten, technische specificaties en haalbaarheid van de PVT-installatie. De kostenraming bood helderheid over de benodigde investeringen, de verwachte levensduur van de installatiedelen en de bijbehorende onderhoudskosten. Daarnaast werd het rendement van de installatie bepaald en werden de bedrijfsvoeringkosten, zoals elektriciteitsverbruik en beheer, nauwkeurig uitgewerkt. Op basis van deze gegevens ontwierp Olaf een schets van de installatie, waarbij hij de richtlijnen en wensen van de Gemeente Hilversum nauwlettend in acht nam. Hierdoor beschikt de gemeente nu over een solide basis om weloverwogen beslissingen te nemen voor de verdere ontwikkeling van hun warmtenet.

Olaf:

“De complexiteit van het aardgasvrij maken van wijken zit in de beschikbaarheid en de lokale toepasbaarheid van diverse bronnen. De aanpak van de gemeente Hilversum, waarin naar alle mogelijkheden wordt gekeken met een doorkijk naar de exploitatiefase, is in onze ogen de enige juiste aanpak.”