Enablers of bridging interest (Vattenfall)

De overstap naar CO2-vrije warmte is geen one-man-job. Overheden, bedrijven en inwoners moeten hun handen in een slaan om deze grote uitdaging aan te gaan. Om partijen bij elkaar te krijgen en om het product stadswarmte begrijpelijk en zichtbaar te maken zijn er enkele stakeholdermanagers in dienst bij Vattenfall. Een van deze managers ging in januari met zwangerschapsverlof en Marjolein kon net op tijd starten voor een korte overdracht en ging direct aan de slag.

De Uitdaging

In oktober 2022 zette de kamerbrief van Jetten met zijn plannen voor de nieuwe Warmtewet de energietransitie op zijn kop. Meerdere warmteleveranciers, waaronder Vattenfall, kondigden een investeringsstop aan zolang er onduidelijkheid is over de toekomst van de warmtenetwerken. Ondertussen gingen de voorbereidingen voor projecten wel door en moesten relaties onderhouden worden.

De Aanpak

Marjolein heeft in haar eerste weken zo veel mogelijk mensen, intern en extern, leren kennen en de vraag gesteld hoe zij de toekomst voor zich zagen en welke behoeften iedereen had. Daarna heeft zij zich vastgegrepen in meerdere projecten:

  • behalen van instemming voor de aanleg van een warmtenet in een wijk in Amsterdam Zuidoost;
  • begeleiden van de contacten tussen een energiecoöperatie en Vattenfall om een aquathermische bron te ontwikkelen en realiseren;
  • ontwikkelen van (beeld)materiaal om bewoners te informeren over stadswarmte:
  • het organiseren van kennissessies en opzetten van samenwerkingsverbanden tussen verschillende partijen om gezamenlijk een wijk van het gas te halen.

Marjolein:

“We hoeven het niet met elkaar eens te zijn over stadswarmte of verduurzaming. Maar mensen een geïnformeerde beslissing laten nemen, vind ik belangrijk”.